Zes jaar voor doodslag op Willem Kesteloo

UTRECHT - De zoon van Willem Kesteloo is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor doodslag op zijn vader in Soesterberg.
De man pleegde zijn daad in 2008 in een woning aan de Apollo. Hij was toen al enige tijd verdachte, maar wegens gebrek aan bewijs werd hij vrijgelaten. In 2011 meldde hij zich alsnog bij de politie en legde hij een bekentenis af.
De man, destijds 18 jaar, had een slechte relatie met zijn vader. Toen hij met hem wilde praten over zijn overleden moeder, zei zijn vader iets negatiefs over haar, waarop er iets knapte bij de verdachte. Hij bracht zijn vader op zeer gewelddadige wijze om het leven. De man sloeg hem met een hard voorwerp op het hoofd en sneed hem daarna de keel door.
De officier van justitie had twaalf jaar gevangenisstraf geëist. Bij het opleggen van de lagere straf hield de rechtbank rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachte en de slechte relatie die vader en zoon hadden.
Voor de rechtbank was daarnaast van belang dat de man een leven voor zich heeft en dat de verdachte sinds november 2008 veelvuldig in contact is gekomen met de psychiatrie en een aantal keren opgenomen is geweest in verband met een manisch psychotisch toestandsbeeld. In 2010 is bij verdachte een schizoaffectieve stoornis vastgesteld.
Naast de bekennende verklaring van verdachte, gebruikte de rechtbank een aangetroffen DNA-spoor en schoenafdrukken voor het bewijs.
De zaak Kesteloo zorgde destijds voor veel ophef in Soesterberg. De politie zette onder meer een sms-bom in om getuigen te vinden en de zaak kwam uitgebreid aan bod in de opsporingsprogramma's Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht.