Utrechtse hondeneigenaren gaan meer betalen

UTRECHT - Eigenaren van honden in Utrecht moeten rekening houden met een stijging van de hondenbelasting van 10 procent. De gemeenteraad ging daar donderdag mee akkoord. De partij Leefbaar Utrecht vindt de verhoging oneerlijk, maar een motie om het plan van tafel te schuiven, haalde het niet.
Volgens de stad wordt er voor 9000 à 10000 honden belasting betaald, maar Leefbaar Utrecht zegt dat het aantal honden in de stad minstens het dubbele is. Daarom zou de gemeente moeten zorgen voor een betere controle. Als meer hondenbezitters betalen, hoeft de hondenbelasting niet omhoog, zegt de partij.
De partij zegt dat het aantal huishoudens in de stad met een hond ongeveer 10 procent is. Aangezien er ongeveer 160.000 huishoudens in Utrecht zijn, moeten er dus 16.000 huishoudens zijn met honden, concludeert Leefbaar Utrecht. Door meer honden op te sporen, hoeven de belastingbetalers geen verhoging te krijgen.
De partij wil ook dat elke hond die 'legaal' is, net als vroeger een speciale penning om de halsband krijgt. Dat maakt controleren een stuk makkelijker.
De gemeente Utrecht zegt dat er veel voor honden in de stad wordt gedaan en dat de verhoging daarom niet uitzonderlijk is.