Trillende kantoortoren van Rijkswaterstaat blijft dicht

UTRECHT - Het trillende gebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht blijft tot nader order gesloten. Dat meldt de Rijksgebouwendienst. Het onderzoek naar de oorzaak van de trillingen is nog in volle gang. Voor de ambtenaren wordt een tijdelijk onderkomen gezocht.
De kantoortoren Westraven aan de Griffioenlaan naast de A12 begon vorige week om onverklaarbare reden opeens te bewegen. Daarop moesten alle 1500 werknemers het gebouw verlaten. Sindsdien doet de Rijksgebouwendienst onderzoek naar de trillingen, maar dat heeft nog niets opgeleverd.
Daarom wordt het onderzoek uitgebreid. Er wordt onder meer gekeken naar de constructie, installaties zoals liften, klimaat- en glazenwassystemen en externe factoren zoals seismologische trillingen, verkeer op de A12 en schepen op het Amsterdam-Rijnkanaal.
Omdat het onderzoek naar de trillingen nog wel enige tijd kan duren, krijgt Rijkswaterstaat tijdelijk een nieuw onderkomen. Volgens een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst zijn de medewerkers hartelijk ontvangen op andere locaties, maar de dagelijkse zoektocht naar een werkplek is erg onhandig.
Er zijn inmiddels enkele geschikte gebouwen in beeld. Volgende week wordt bekend waar de ambtenaren onderdak krijgen. Het is wel de bedoeling dat Rijkswaterstaat snel terugkeert naar Westraven.
Het Rijk wil een aantal panden afstoten, maar het gebouw van Rijkswaterstaat in Westraven zit daar niet bij.