Raad Utrecht wil snel een Rabobrug met trappen

UTRECHT - De Rabobrug over de perrons van het Centraal Station moet snel worden gebouwd. Ook moeten direct trappen naar de perrons worden aangelegd. Dat heeft de gemeenteraad van Utrecht vannacht besloten tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. De wethouder waarschuwde voor rechtszaken.
De financiering, de plannen, de techniek, alles is klaar volgens de raadsleden. Alleen wil de gemeente de brug met trappen voorlopig niet bouwen vanwege een contract met projectontwikkelaar Corío.
De eigenaar van Hoog Catharijne zou de brug willen tegenhouden omdat er dan minder mensen door het winkelcentrum naar de binnenstad gaan. Het pijnpunt zou vooral liggen bij de trappen die van de brug naar de treinperrons komen.

ZUIDKANT

Volgens de raadsleden verbiedt het contract alleen verbindingen aan de oostkant van het station. De brug moet aan de zuidkant komen en dus is er geen vuiltje aan de lucht, aldus de raad. De gemeente wilde eerst de brug bouwen, en pas later de trappen, maar dat is weggegooid geld, zegt de raad.
Wethouder Everhardt waarschuwde de raad voor rechtszaken en wilde de motie van de SP over de brug niet overnemen. Everhardt vreest dat de stad veel geld aan Corío moet betalen als Utrecht ongelijk krijgt bij een eventuele rechtszaak.
De Rabobrug heet zo, omdat de Rabobank de brug betaalt. Ook loopt de brug van het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan, over het spoor, naar het Moreelsepark. Als de brug gebouwd is, wordt mogelijk nog een nieuwe naam voor de brug verzonnen.