Pieter Baan Centrum verlaat Utrecht

UTRECHT - Het Pieter Baan Centrum in Utrecht sluit de deuren. De kosten van het pand waar de psychiatrische observatiekliniek nu in zit zijn te hoog. De kliniek zit al meer dan zestig jaar aan de Gansstraat en zal naar verwachting in het najaar van 2013 dichtgaan.
Waarschijnlijk wordt het centrum nu opgedeeld en verhuist het naar Almere, Amsterdam en Eindhoven. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Medewerkers van de kliniek vrezen voor hun baan en bovendien is er kritiek dat de kwaliteit van onderzoeken naar bijvoorbeeld geestelijk zieke verdachten in gevaar komt als dat op meerdere plekken gebeurt.
In het Pieter Baan Centrum wordt onderzocht of verdachten van misdrijven psychische stoornissen hebben of ontoerekeningsvatbaar zijn. Ook wordt beoordeeld of mensen een celstraf moeten krijgen, of dat tbs beter zou zijn.
De kliniek kwam vorig jaar nog in het nieuws door een personeelstekort. Hierdoor werd de wachtlijst voor de observatiekliniek erg lang en liepen rechtszaken vertraging op.

Pieter Baan Centrum sluit deuren in Utrecht