Lintje voor Nieuwegeinse vrijwilliger Van der Post

UTRECHT - Nieuwegeiner Joop van der Post is donderdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Backhuijs reikte de versierselen uit tijdens een feestelijke sportschooldag die ter ere van het afscheid van Van der Post door sportvereniging Atverni werd georganiseerd.
Van der Post kreeg het lintje omdat hij al 39 jaar lang als vrijwilliger actief is. Zijn vrijwilligersloopbaan startte in 1974 bij een buurthuis in de wijk Kanaleneiland te Utrecht, waar hij jeugdactiviteiten en de ouderensoos begeleidde. Daarna heeft hij een aantal jaren als vrijwilliger gewerkt bij het buurthuis de Baten in Nieuwegein en vervolgens heeft hij zich ruim tien jaar ingezet als vrijwilliger voor de Mixed Hockey Club te Nieuwegein.
Zijn huidige vrijwilligersfunctie startte in 1991, toen hij via de toenmalige voorzitter betrokken raakte bij Atverni. Dit betrof in eerste instantie het ondersteunen van de organisatie voor het Wereldkampioenschap 15 km hardlopen voor vrouwen in Nieuwegein, een evenement van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) en de Gemeente Nieuwegein. Daarna was Van der Post niet meer weg te denken bij Atverni. Behalve uitvoerend, werd hij ook bestuurlijk actief in diverse functies en in die hoedanigheid vertegenwoordiger van Atverni in de Sportraad.
Van der Post is volgens bekenden van hem het best te karakteriseren als een onmisbare duizendpoot voor een vereniging, waarop altijd een beroep kan worden gedaan. Op hoge leeftijd hielp hij nog mee aan de afwerking van het nieuwe clubgebouw van Atverni aan de Galecopperzoom. Dat werd al gauw bekend bij het bureau Sport en Recreatie en Van der Post werd benaderd voor het begeleiden van de schoolsportdagen op de atletiekbaan van het basis- en voortgezet onderwijs. Een activiteit, die hem op het lijf geschreven was.
In de loop der jaren hebben vele honderdduizenden kinderen kennisgemaakt met atletiek en met Van der Post. Het is meerdere keren voorgekomen dat hij in Nieuwegein werd herkend door een kind en aangesproken werd als meneer Atverni.
Van der Post wordt geroemd om zijn jarenlange inzet en de geweldige hoeveelheid werk die hij als vrijwilliger heeft verricht.