Raad Utrecht positief over weren vieze auto's

UTRECHT - Utrecht lijkt de plannen om vieze auto's uit de binnenstad te weren, te kunnen uitvoeren. Dat bleek dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van de stad.
Het stadsbestuur wil vanaf 2015 dieselauto's van 8 jaar of ouder en benzinewagens die minimaal 12 jaar oud zijn, uit de binnenstad verbannen. De opvallende maatregel is volgens het stadsbestuur nodig om de luchtkwaliteit in de Domstad te verbeteren.
Behalve over de gezondheid van de inwoners van de stad, maakt het bestuur zich ook zorgen over bouwprojecten in de stad. Nieuwe gebouwen trekken extra verkeer aan en daarom mag alleen worden gebouwd als de luchtkwaliteit dat toelaat.
Een meerderheid van de raad is voorstander van het voorstel. De VVD is fel tegen, maar ook andere oppositiepartijen zetten vraagtekens bij de plannen. Donderdag wordt er verder over gesproken als de Voorjaarsnota door de gemeenteraad wordt behandeld.
De ANWB en Bovag zeiden eerder al dat ze tegen het plan zijn. De partijen vinden het geen goed idee als gemeenten allerlei eigen plannen maken om de luchtkwaliteit te verbeteren.