Minister opent Leidsche Rijntunnel

UTRECHT - Verkeersminister Schultz van Haegen opende maandag officieel de Leidsche Rijntunnel op de A2 bij Utrecht.
In 2007 al startte de bouw van het nieuwe overkapte stuk snelweg. De tunnel had in 2010 open moeten zijn, het westelijk zelfs al in 2009. De bouwplanning werd wel gehaald, maar door problemen met de besturingssystemen is de openstelling ongeveer twee jaar vertraagd.
In 2010 was er onenigheid tussen de bouwer, Rijkswaterstaat, minister Eurlings en burgemeester Wolfsen. Dit ging over de veiligheid waar de vertraging aan toegeschreven werd. Volgens Rijkswaterstaat was de hoofdreden voor de vertraging het feit dat de software niet op tijd klaar was.
In 2011 werden vast tijdelijke extra rijstroken aangelegd. Begin dit jaar werd de meest westelijke buis in gebruik genomen. De andere buizen volgden één voor één in het laatste weekend van februari, in april en in juni 2012. Inmiddels zijn alle tunnelbuizen opengesteld.
De tunnel is aangelegd omdat de gemeente Utrecht het centrum van Leidsche Rijn zo dicht mogelijk bij de bestaande stad wilde leggen. Op de overdekte snelweg komen een park en winkels. Een andere reden voor de aanleg van de tunnel is dat Rijkswaterstaat na de verbreding van de A2 (naar 2x5 rijstroken) binnen de wettelijke geluids- en luchteisen moet blijven.

Minister opent Leidsche Rijntunnel