CDA-voorstel over religieuze tekens verbaast politiebond

UTRECHT - Politievakbond ACP in Leusden is uitermate verbaasd over een voorstel van het CDA om agenten en rechters te verbieden religieuze uitingen te dragen. De partij wil dat idee van de Utrechtse partijafdeling opnemen in het verkiezingsprogramma.
Volgens de ACP had het CDA moeten weten dat er al een paar jaar een richtlijn is, waarin onder meer hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes bij de politie worden verboden. Volgens de politievakbond houden agenten zich daar goed aan.
Het ministerie van Justitie zegt dat voor rechters er een soortgelijke regeling van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is.

NEUTRALITEIT

Agenten komen in bepaalde situaties met mensen in aanraking waarbij het volgens het Utrechtse CDA belangrijk is dat ze neutraliteit uitstralen. "We willen zo de neutraliteit van deze specifieke ambtenaren waarborgen," zegt vicevoorzitter Janneke Beumer van het Utrechtse bestuur tegen het Nederlands Dagblad.
Ze vindt het niet raar dat juist een christelijke partij met dit plan komt. "Het gaat er om hoe politie en de rechterlijke macht in onze samenleving de mensen goed kunnen dienen, onpartijdig. En wij denken dat dat het beste kan zonder een teken van een religie."