Heroïneverstrekking in nieuw Stadskantoor

UTRECHT - Utrecht gaat heroïne verstrekken in het nieuwe Stadskantoor in het Stationsgebied. De voorziening voor verslaafden zit nu nog op de Kaatstraat, maar door de komst van het Stadskantoor kan het daar straks niet meer.
Het behandelpunt verstrekt heroïne onder medisch toezicht in combinatie met methadon. De nieuwe omgeving van het Stadskantoor is volgens de gemeente geschikt omdat er weinig tot geen directe omwonenden zijn. Het gaat om een zakelijke omgeving (Stadskantoor zelf, NS, hotels). De verhuizing moet in 2014 een feit zijn. Ook zorgverlener Centrum Maliebaan staat achter de nieuwe locatie.
Utrecht heeft sinds twaalf jjaar een poliklinische behandelunit voor de gecontroleerde verstrekking van heroïne, die onder medisch toezicht ter plekke wordt gebruikt. De doelgroep van deze unit is stabiel en bestaat uit 45 personen. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 50 jaar. De leefomstandigheden en gezondheid van de deelnemers zijn volgens de gemeente erg verbeterd. Zij hechten belang aan het behandel-programma en houden zich aan de gemaakte afspraken.
Overlast voor de omgeving vanuit de voorziening heeft zich, een enkel incident in de beginjaren daargelaten, al lange tijd niet voorgedaan, stelt de gemeente.