Woningovervallers Woerden veroordeeld

UTRECHT - Vier jonge woningovervallers zijn maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot gevangenisstraffen en jeugddetentie. De rechtbank acht het viertal schuldig aan het plegen van een woningoverval aan de Waardsedijk in Woerden in november 2011, waarvan een moeder en haar 11-jarige dochter het slachtoffer werden.
De overvallers bedreigden de moeder met een vuurwapen en dwongen haar onder meer geld en telefoons af te geven. Toen ze de vrouw geblinddoekt hadden, deden ze bovendien alsof ze haar dochter sloegen.
Ten tijde van de overval waren twee verdachten nog minderjarig en twee meerderjarig. De twee verdachten die destijds al meerderjarig waren, kregen bijna vier jaar gevangenisstraf opgelegd.
Eén inmiddels achttienjarige verdachte kreeg twee jaar jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De 17-jarige verdachte kreeg een aanzienlijk lagere straf van anderhalf jaar jeugddetentie, waarvan 285 dagen voorwaardelijk.
De jongste verdachte is de enige die bekend heeft. Daarnaast hield de rechtbank er rekening mee dat hij oprecht spijt heeft betuigd en gemotiveerd is om mee te werken aan het veranderen van zijn gedrag.
Hoewel drie van de vier verdachten niet bekend hebben, achtte de rechtbank voldoende bewijs aanwezig. Hun telefoons waren in de buurt van het overvaladres en er zijn MSN-chatgesprekken gevonden, waarin over de overval werd gepraat. Ook werd een gesprek tussen twee verdachten in het arrestantenbusje afgeluisterd. Zij hadden het toen met elkaar over de overval.