Toch geen nieuwe kerk in Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN - Op de Pratumplaats in de Hoge Woerd komt toch geen kerkgebouw van de Nederlands Gereformeerde Kerk RijnWaarde en GVK Leidsche Rijn. Het voorgestelde gebouw voldoet niet aan de voorwaarden die de gemeente had gesteld. Op die plek komt nu een islamitische gebedsruimte.
De gemeente Utrecht had een prijsvraag uitgeschreven voor een religieuze of maatschappelijke bestemming op twee kavels op de Pratumplaats. Begin deze maand werd bekend dat het plan voor een kerkgebouw op de Pratumplaats grootste kavel had gewonnen.
Achteraf blijkt dat het geplande kerkgebouw drie meter te groot is. Daarom heeft de gemeente het plan alsnog ongeldig verklaard en de plek toegewezen aan de Stichting Marokkaans Ouderraad Leidsche Rijn (MORL). De predikant van de kerk is teleurgesteld en ook erg verbaasd over het besluit. Het bestuur van de islamitische stichting wist nog van niets.
De stichting had een plan ingediend voor een gebedsruimte en een ontmoetingscentrum. Volgens de gemeente zijn de plannen van de stichting en de kerken van dezelfde goede kwaliteit.
Wethouder Isabella gaat nu met de kerken in gesprek om te zoeken naar een nieuwe plek voor hun gebouw, maar de kerken hebben nog geen uitnodiging gehad van de gemeente.
Vrijwel alle fracties in de gemeenteraad hebben raadsvragen over de toewijzing van de kavels aangekondigd.
De andere, kleinere, kavel is toegewezen aan een boeddhistische tempel. De kavels liggen in het hart van Leidsche Rijn, op de Hoge Woerd, vlak naast de oude Romeinse nederzetting Castellum.