Vakbond noemt werkloosheidcijfers Utrecht onbetrouwbaar

UTRECHT - De vier grote steden hebben volgens FNV Jong hun zaakjes niet op orde op het gebied van jeugdwerkloosheid. FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma stelt dat de gemeenten "geen flauw idee" hebben hoeveel jongeren aan de slag willen. Hij vraagt zich af hoe de overheid die jongeren dan kan helpen om aan de slag te komen.
De jongerenorganisatie vroeg bij de 'grote vier' hoe hoog de jeugdwerkloosheid in hun stad en de omliggende regio is. Volgens Wiersma kon Utrecht, net als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, dat niet goed aangeven. "We kregen alleen onvolledige cijfers over de periode 2009 tot en met 2012 terug. De gemeenten hebben geen flauw benul hoeveel jongeren er aan de slag willen. Hoogste tijd dus om in te grijpen; de overheid moet jongeren gaan helpen bij het vinden van een baan," aldus Wiersma.

KAN NIET KLOPPEN

Volgens de geleverde cijfers zou gemiddeld 4,5 procent van de jongeren werkloos zijn. Wiersma: "Was dat maar waar. Dit kan gewoonweg niet kloppen. Landelijk ligt het gemiddelde rond de 13 procent en ik geloof niet dat alle werkloze jongeren op het platteland wonen."
Hij wil dat de politiek ingrijpt en er bijvoorbeeld voor zorgt dat jongeren langer naar school kunnen. Ook denkt hij dat het helpt als werkgevers wordt gevraagd als kruiwagen te functioneren voor jongeren die geen netwerk hebben of als werkgevers worden verplicht hun vacatures te melden bij een publieke vacaturebank.