Teleurstelling over NS-plannen Van Sijpesteijnkade

UTRECHT - GroenLinks is teleurgesteld over de plannen van de NS met de Van Sijpesteijnkade in Utrecht. De NS wil er woningen en kantoren neerzetten en zegt dat alle gebouwen worden gesloopt. Alleen het Rijksmonument op nummer 25 mag blijven staan.
"Het is eigenlijk het laatste stuk historische bebouwing dat het slagveld van Hoog Catharijne heeft overleefd", zegt een Pepijn Zwanenberg, raadslid voor GroenLinks. Samen met Stichting Oud Utrecht, het Cuypers Genootschap, wijkraad west, wijkraad centrum en Bond Heemschut heeft hij de afgelopen jaren hard gevochten om zoveel mogelijk panden aan de Leidsche trekvaart te behouden.
Zwanenberg geeft het nog niet op. In de commissiebrief staat dat de NS zorgvuldig alternatieven en consequenties heeft onderzocht maar toch onverkort wil vasthouden aan eerdere plannen. Volgens Zwanenberg gaat het deels om geheel nieuwe plannen.

WONINGEN

"De NS wil op deze plek een fors programma creëren van 200 tot 300 woningen en 25.000 m2 kantoorruimte. Echter, de ingang van een parkeergarage aan de van Sijpesteijnkade, waarvoor 4 woningen gesloopt zouden moeten worden, is nieuw voor ons".
Zwanenberg denkt dat met enkele aanpassingen alsnog zeven gebouwen kunnen blijven bestaan. Tegenhouden kan hij de plannen niet. De NS heeft jaren geleden afspraken gemaakt met het toenmalige stadsbestuur en er is al sloopvergunning voor de gebouwen afgegeven.