'Landelijk telefoonnummer voor verkrachtingsslachtoffers'

UTRECHT - Er moet één centraal telefoonnummer komen voor verkrachtingsslachtoffers. Dat wil het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht. Als het aan het centrum ligt, wordt het een eenvoudig telefoonnummer, zoals 188. Op dit moment is het telefoonnummer van het centrum 088-7555588.
Veel slachtoffers zoeken geen hulp, of veel te laat, waardoor ze ernstige psychische klachten kunnen krijgen. "Het zou daarom fijn zijn als het Nederlandse volk ons snel weet te vinden", zegt Astrid Kremers van het Centrum Seksueel Geweld. Ze hoopt dat een simpele slogan zoals "Ben je verkracht, bel 188". daarbij kan helpen.
Sinds de opening in januari hebben 185 mensen die lijn gebeld. Wekelijks kon één slachtoffer van een recente verkrachting, korter dan 72 uur geleden, worden geholpen, zegt het centrum. De politie bleek de belangrijkste doorverwijzer.

ARTSEN

In het Centrum Seksueel Geweld werken artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners voor het eerst zo intensief met elkaar samen om slachtoffers van recent seksueel geweld zo snel mogelijk op één plek medische en psychische hulp te bieden.
Ook doet het centrum forensisch onderzoek naar sporen van de aanranding of verkrachting. Slachtoffers worden niet onder druk gezet om aangifte te doen, zegt het centrum. De organisatie is opgezet in samenwerking met het UMC Utrecht.