Serie over Alzheimer in U Vandaag

UTRECHT - Door onder andere de vergrijzing krijgen steeds meer mensen zelf of in hun omgeving te maken met de ziekte Alzheimer. In 2040 is het aantal nieuwe gevallen meer dan verdubbeld tot meer dan 6.000. In U Vandaag de hele week aandacht voor deze ziekte.
Alzheimer is een vorm van dementie waar naar schatting zeventig procent van de dementerenden aan lijdt. Onderzoekers denken dat eiwitophopingen in de zenuwcellen van de hersenen de oorzaak zijn.
De ziekte van Alzheimer heeft vaak een sluipend begin. Als eerste vallen meestal geheugenproblemen op. Maar wanneer de ziekte vordert, verliest de patiënt langzaam maar zeker de regie over zijn eigen leven. Uiteindelijk lijden algemene verzwakking, slikproblemen die luchtwegontstekingen kunnen veroorzaken of evenwichtsproblemen met als gevolg ernstige valongelukken tot de dood.
RTV Utrecht besteedt deze week elke dag aandacht aan de ziekte Alzheimer in U Vandaag. In de reportages is onder andere aandacht voor families die dagelijks moeten omgaan met de ziekte, onderzoek naar Alzheimer en de opvang van patiënten.

Serie over Alzheimer in U Vandaag: Wat is Alzheimer?
Serie over Alzheimer in U Vandaag: Man probeert met Alzheimer te leven
Serie over Alzheimer in U Vandaag: Hulp bij verzorging
Serie over Alzheimer in U Vandaag: De wetenschapper
Serie over Alzheimer in U Vandaag: Het wooncentrum