Aantal mensen met darmkanker neemt toe

UTRECHT - Het aantal mensen met darmkanker neemt de laatste jaren toe. De Maag Lever Darm Stichting lanceert daarom een 'poepquiz'.
Door het bestuderen van de ontlasting, kunnen mensen op tijd constateren dat er iets mis is in de darmen. En dat is hard nodig. Want jaarlijks overlijden bijna 5.000 mensen als gevolg van darmkanker. Het aantal mensen dat aan de ziekte lijdt, stijgt. In het jaar 2000 kregen ruim 9.000 mensen de diagnose darmkanker, tien jaar later is dit aantal gestegen naar bijna 13.000.

SIGNALEN

Op tijd opmerken dat er iets mis is met de darmen is van levensbelang. Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. Via de poepquiz en bijvoorbeeld door de inzet van een oranje toiletrol wil de Maag Lever Darm Stichting mensen alert maken op de signalen van darmkanker.
De ontlasting zegt veel over de gezondheid van de spijsvertering. Wie de ontlasting regelmatig controleert, is alert op eventuele verandering. Zo is het bij bloed in de ontlasting belangrijk om direct naar de huisarts te gaan.
De Maag Lever Darm Stichting collecteert deze week met bijna 20.000 vrijwilligers. Het geld gaat naar wetenschappelijk onderzoek en het geven van voorlichting.

Aantal mensen met darmkanker neemt toe