Foyer provinciehuis dicht na ophef over kunst

UTRECHT - De eerste foto's van het omstreden kunstwerk in de foyer van het provinciehuis van Utrecht zijn gelekt. De foyer is op dit moment voor het publiek gesloten. Volgens de PVV heeft Commissaris van de Koningin Robbertsen dit gedaan omdat het werk aanstootgevend zou zijn.
Volgens de fractie van de PVV bestaat het kunstwerk vooral uit teksten die op de muur zijn geschreven. De fractie zegt dat het werk van kunstenaar Jan Rothuizen eruit ziet 'alsof een klein kind met een viltstift in de weer is geweest.' Andere bronnen bevestigen dat het werk ook een tekening bevat van een toiletpot met een bijbel erin. Statenlid IJssennagger van de PVV noemt het 'onsamenhangend en niet om aan te zien.'
De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld. De PVV wil weten welke opdracht de kunstcommissie van de provincie heeft meegegeven aan de kunstenaar. Volgens de PVV heeft de kunst bijna 90.000 euro gekost.
De provincie laat weten dat er een aantal woorden van de muur wordt verwijderd. Die woorden kunnen als aanstootgevend worden gezien. De rest van het kunstwerk blijft intact en kan volgende week worden bezichtigd, nadat Koningin Beatrix het nieuwe provinciehuis heeft geopend.

Foyer provinciehuis dicht na ophef over kunst