Douwe Egberts naar de beurs

UTRECHT - DE Master Blenders 1753, beter bekend onder de oude naam Douwe Egberts, heeft dinsdag zijn debuut gemaakt op de Amsterdamse beurs. In
aanwezigheid van premier Mark Rutte opende topman Michiel Herkemij de handel in het Utrechtse bedrijf met de traditionele gongslag.
Er kan vanaf dinsdag officieus in het aandeel worden gehandeld. De echte notering volgt op 9 juli, als het bedrijf definitief is afgesplitst van (voormalig) moederbedrijf Sara Lee. Een openingskoers is nog niet bekendgemaakt.
Herkemij heeft grote plannen met het zelfstandige DE. Alle producten gaan de komende tijd op de schop, er zal meer geld worden besteed aan marketing
en de winst en omzet moeten omhoog. Analisten schatten de marktwaarde van DE Master Blenders 1753 na de beursgang op circa 4 miljard euro.
DE was sinds 1978 in Amerikaanse handen. Maar de oorsprong van het bedrijf ligt in het Friese Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. In Utrecht heeft het nieuwe bedrijf het hoofdkantoor. DE Master Blenders 1753 maakt behalve de Douwe Egberts-koffie, ook Pickwickthee en Senseokoffie.