Raad Utrecht staat achter koop stadskantoor

UTRECHT - De gemeenteraad in Utrecht is akkoord met de koop van het stadskantoor op het Jaarbeursplein. Het nieuwe onderkomen van de meeste gemeenteambtenaren gaat de stad 213,7 miljoen euro kosten. Het gebouw kost 203 miljoen euro en daarnaast moet de gemeente kosten betalen.
Een meerderheid van de raad kan zich vinden in het kopen van het pand dat naast station Utrecht Centraal in aanbouw is, maar de VVD en de SP zijn fel tegen de koop. Het gebouw zou te groot zijn voor de Utrechtse ambtenaren. De gemeente wil delen van het pand verhuren. Volgens de VVD moet de stad niet op de stoel van de vastgoedondernemer gaan zitten.
Het gebouw wordt ontwikkeld door de NS. In 2008 sloot de gemeente een huurcontract voor 25 jaar. Dat zou Utrecht in totaal zo'n 275 miljoen euro kosten. Vorig jaar berekende b&w dat koop veel voordeliger zou zijn en werden met instemming van de gemeenteraad onderhandelingen gestart met de NS.
De aanschaf van het nieuwe stadskantoor is een van de grootste vastgoedtransacties dit jaar in heel Nederland. De gemeente wil een nieuw onderkomen omdat ambtenaren nu in 15 panden verspreid over de stad gehuisvest zijn.
In 2014 moet het gebouw klaar zijn en gaan de ambtenaren verhuizen. Ondanks protest van een deel van de raad, gaat ook het college van b&w verhuizen naar het stationsgebied. Het gemeentehuis in het centrum blijft wel de plek waar de raadsvergaderingen worden gehouden.