BRU: langer wachten op de Uithoftram

UTRECHT - De bouw van de tramlijn naar de Uithof wordt flink vertraagd. De tram zou in 2018 moeten gaan rijden, maar dat wordt niet meer gehaald, doordat minister Schultz de subsidie voor de Uithoflijn opschort. Dat zegt Arjen Gerritsen van Bestuur Regio Utrecht (BRU).
Schultz wil de 110 miljoen euro Rijksgeld voor de nieuwe tramlijn niet overmaken, omdat de Tweede Kamer heeft gezegd dat er voor de verkiezingen geen besluiten over de verbreding van de A27 genomen mogen worden. Volgens de minister maakt de A27, de Uithoflijn en de Noordelijk Randweg Utrecht (NRU) deel uit van een pakket en kunnen de plannen niet afzonderlijk worden gezien.
Gerritsen erkent dat de Uithoflijn onderdeel is van een pakket aan afspraken, maar hij vindt het erg jammer dat de tramlijn nu vertraging oploopt. "Met uitstel van de Uithoflijn wordt de Kennisregio Utrecht geen dienst bewezen." Volgens hem willen 40.000 mensen dagelijks van de tram gebruik gaan maken.
Hij benadrukt dat de Uithoflijn een project is van de BRU en niet zozeer van de stad Utrecht of van de provincie. In de BRU werken Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen en Zeist samen aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling van de regio Utrecht.
Overigens is niet iedereen rouwig om het besluit van de minister. Inwoners van het Kruisvaartkwartier in Utrecht hopen dat nu geen bussen meer door hun wijk hoeven te rijden. De buslijn werd verplaatst naar de wijk, omdat er op de oude routes ruimte voor de tram gemaakt moest worden.