Celstraf na gijzeling om drugs in Nieuwegein

UTRECHT - Twee mannen van 31 en 32 jaar oud zijn donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf, omdat zij in Nieuwegein een vrouw gegijzeld hadden.
De twee hadden met toestemming van het slachtoffer vijf kilo hennep in haar huis te drogen gelegd. Toen de vrouw weg was, werd de wiet echter gestolen.
De mannen wilden daarop geld zien van de vrouw of haar vader en hielden haar een halve dag gegijzeld in een woning in Nieuwegein. Ook een andere man werd korte tijd gegijzeld, in een poging meer informatie over de verdwenen drugs los te krijgen. De man werd geslagen en bedreigd met een wapen.

BEDREIGEND

De rechtbank oordeelde dat de gijzeling voor de slachtoffers beangstigend en bedreigend moet zijn geweest. Dat de man en de vrouw bekend waren in de wereld van de wietteelt en bekend waren met de risico's, doet aan de ernst van de feiten niet af, vond de rechtbank.
Een 27-jarige vrouw werd door de rechtbank als medepleger van de gijzeling van het vrouwelijke slachtoffer aangemerkt, maar speelde geen leidende rol. Zij kreeg een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk.