Gemeenteraad: kritiek op bouw over Catharijnesingel

UTRECHT - In de Utrechtse gemeenteraad is nog altijd protest tegen het bouwen over de Catharijnesingel. In de plannen staat nu een groot, glazen gebouw bovenop de singel, de zogeheten Stadskamer. Onder meer GroenLinks is daar fel op tegen en wil veel liever bruggen die het station met de stad verbinden.
De Stadskamer is een idee van projectontwikkelaar Corío en moet het deel van Hoog Catharijne aan de stationskant verbinden met Hoog Catharijne aan de kant van het Vredenburg. Het gebouw is omstreden omdat het over een lengte van 120 meter over de Catharijnesingel komt te liggen.
Door de singel moet over tien jaar weer water stromen. Omdat raadsleden eisten dat het water vanuit Hoog Catharijne te zien is, zijn meerdere plannen gemaakt voor een grote glazen vloer in de Stadskamer.
Onder meer GroenLinks vindt dat die plannen niet zijn gelukt en wil daarom nu helemaal af van het gebouw. Daarmee wordt het volgens de partij ook weer mogelijk om doorgaande looproutes aan te leggen langs de singel. In de huidige plannen is dat niet het geval.
Ook de Welstandscommissie is vernietigend over de Stadskamer. De commissie vindt dat de Stadskamer zorgt voor een tunnel voor het waterverkeer en heeft opdracht gegeven om de plannen aan te passen.
Corío beschouwt de Stadskamer als een cadeau voor de stad en wil er allerlei evenementen gaan organiseren.
Veel contracten met Corío zijn al getekend, maar later deze maand mag de gemeenteraad nog een advies uitspreken over de bebouwing.