Utrecht krijgt 13 miljoen minder van Rijk

UTRECHT - De gemeente Utrecht krijgt in 2013 ruim 13 miljoen euro aan bezuinigingen van het Rijk te verwerken. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die maandagochtend is gepresenteerd.
Doordat er de afgelopen periode al veel is bezuinigd, kan de gemeente de landelijke bezuinigingen goed opvangen. Utrecht kan extra geld blijven uittrekken voor meer groen, het onderwijs en het stijgende aantal slachtoffers van de economische crisis. Woonlasten zoals de OZB blijven in 2013 gelijk.
De woon-, winkel- en kantorenmarkt zit ook in Utrecht op slot door de crisis. Dat bezorgt de gemeente een verlies van ruim 100 miljoen in Leidsche Rijn en het Stationsgebied. Maar ook die tekorten kan de stad volgens de Voorjaarsnota opvangen.

BOTERZACHT

Het CDA vindt dat het college de echte problemen niet oplost. Volgens de partij bevat de Voorjaarsnota 'veel makkelijke en boterzachte kaasschaafingrepen', die bovendien Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn extra hard treffen. Het CDA roept het college op om te stoppen met het schuiven van geld en zich nu echt financieel voor te bereiden op het zware weer.
Collegepartij D66 is juist erg tevreden met de Voorjaarsnota en vindt dat het college pijnlijke keuzes heeft durven maken. Fractievoorzitter Klaas Verschuure noemt de nota 'toekomstgericht in economisch zware tijden'. Ook GroenLinks staat achter de gepresenteerde plannen.