Eis: cel geëist voor oud en nieuwgeweld De Bilt

UTRECHT - Jusititie heeft een celstraf geëist tegen een van de vier verdachten die tijdens de jaarwisseling in De Bilt brandweerlieden en agenten bekogelden. Tegen de andere jongemannen zijn onder meer werkstraffen geëist.
In het Burgemeester van Heemstrakwartier hadden bewoners olievaten met vreugdevuren neergezet om oud en nieuw te vieren. Dit liep helemaal uit de hand. In de loop van de avond en nacht ontstond een gevaarlijke situatie. De brandweer moest het vuur vijf keer blusse. De laatste twee keer moest de politie de brandweer beschermen door als een cordon met honden om de brandweer heen te staan.

BEKOGELD

De brandweerlieden en de politie werden bekogeld met zwaar vuurwerk, bierflesjes, oliebollen en stenen. Ook werd er vanuit een woning vuurwerk gegooid en werd er vanuit de groep gescholden en bedreigingen geroepen. De agenten en brandweerlieden liepen tweedegraads brandwonden en gehoorschade op.

STRAFFEN

De officier van justitie hekelde dinsdag het wangedrag en eiste tegen drie verdachten werkstraffen met een voorwaardelijke celstraf en tegen een van de verdachten een celstraf van tien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. Daarnaast eiste zij diverse bijzondere voorwaarden: huisarrest bij de volgende jaarwisselingen, een contactverbod tussen twee verdachten, intensieve trajectbegeleiding en therapie.
De verdachten ontkennen dat ze stenen, vuurwerk en flessen naar de hulpverleners hebben gegooid.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.