Proef betaald fietsparkeren in Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat samen met ProRail en de NS een tweejarige proef starten met betaald parkeren aan de westkant van het Centraal Station. Fietsers die hun rijwiel dichtbij de bussen, trams en treinen achter willen laten, moeten in 2013 daarvoor 0,50 tot 1,50 euro per dag betalen.
De partijen steggelen al jaren over de kosten voor de vele dure fietsparkeerplekken onder en rond Utrecht Centraal. De gemeente heeft er belang bij dat zoveel mogelijk Utrechtser met de fiets naar het station gaan, maar ProRail en de NS willen het liefst winst maken met de schaarse ruimte rondom het station.
Een proef moet daarom uitwijzen of het haalbaar is om alle fietsers te laten betalen voor hun rijwiel. Er moeten daartoe jaar- en maandabbonementen komen en er kan per dag een fietskaartje gekocht worden. Alle rijwielstallingen worden bewaakt en er zullen fietsenmakers aan het werk zijn. Ook kunnen er OV-fietsen worden gehuurd.
De gemeente zal los gestalde fietsen op het Jaarbeursplein direct verwijderen. Wel komt er een gratis stalling op de plek waar nu de tramhalte is. Er wordt nog gezocht naar een mogelijkheid voor afhalers om fietsen tijdelijk gratis te laten staan.
De proef komt niet als een verrassing. Het Projectbureau Stationsgebied heeft al in januari een aanbesteding uitgeschreven voor een betaal-, registratie- en verwijssysteem om te zien of er een dergelijk systeem op de markt is.
Onder meer de Fietsersbond en Rover zijn door de gemeente ingeschakeld om mee te denken.