OM wil messentrekker in bus alsnog achter tralies

UTRECHT - De vrijgelaten Afghaan die een buschauffeur in Breukelen heeft neergestoken moet zich binnen twee dagen melden bij de Reclassering. Doet hij dit niet, dan kan het OM een vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidsstelling indienen bij de rechtbank.  
De man stak september 2009 meerdere keren in op buschauffeur Erwin Schuitema, destijds 42 jaar. Vanmorgen werd de getraumatiseerde asielzoeker onder voorwaarden vrijgelaten door een blunder van het OM. Justitie diende een verzoek om gedwongen behandeling een paar dagen te laat in. Het Utrechtse parket belooft de bewaking van deze termijnen beter te regelen.  
Het OM wilde dat de man nog zes maanden vast zou blijven zitten omdat hij niet meewerkte aan behandeling en daardoor niet klaar is voor een terugkeer in de maatschappij. Bij de voorwaardelijke invrijheidstelling is wel door het OM als bijzondere voorwaarde opgelegd dat de man zich binnen twee dagen bij de Reclassering moet melden voor verdere behandeling.
Met de woedende en angstige buschauffeur is inmiddels telefonisch contact geweest. Op korte termijn zal er ook een persoonlijk gesprek met hem plaatsvinden, laat het OM weten.
Op de dag van de steekpartij was dader Sawer T. op weg naar de Sociale Dienst in Woerden. Hij had kort daarvoor ruzie gehad met zijn consulente daar. In de bus viel hij twee meisjes lastig. Toen de chauffeur wilde dat hij uitstapte, stak T. hem met een mes. Daarop wist het slachtoffer de toen 50-jarige man de bus uit te werken waar hij werd overmeesterd. Het slachtoffer is helemaal hersteld van zijn verwondingen.
De Afghaanse man is op 11 november 2010 veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor poging doodslag en mishandeling. Zowel de officier van het parket Utrecht als de advocaat-generaal van het ressortsparket Arnhem eiste acht jaar celstraf voor poging moord en mishandeling.

OM blundert in zaak neergestoken buschauffeur
OM wil messentrekker bus alsnog achter tralies