Groot onderzoek supermartkfraude na inval in Utrecht

UTRECHT - De supermarkten aan de Biltstraat in Utrecht en de Leusderweg in Amersfoort zijn vandaag gewoon weer open. Tientallen rechercheurs van de FIOD, de opsporingsdienst van de fiscus, deden maandagavond invallen bij filialen van Kippersluis.
Op de Biltstraat in Utrecht en op de Leusderweg in Amersfoort moesten klanten hun boodschappen laten staan en direct de winkels verlaten. In totaal zijn acht verdachten van 43 tot 62 jaar opgepakt en voor verhoor meegenomen. Ze worden verdacht van belastingontduiking door kasfraude en komen uit De Bilt, Nijkerk, Zwijndrecht, Rotterdam, Veere en Moerdijk.
Het gaat volgens het OM in alle gevallen om bedrijfsleiders of voormalige bedrijfsleiders van supermarkten. Zes van de acht waren vroeger franchisenemer van Super de Boer. Samen zouden ze voor anderhalf miljoen euro hebben gefraudeerd.
Behalve de supermarkten in Utrecht en Amersfoort kregen nog vier andere supermarkten bezoek van de FIOD. Twee ervan liggen in de omgeving van Moerdijk, de andere twee in Hoevelaken en in Rotterdam. Ook deed de FIOD een inval bij tien huizen in onder meer Utrecht, Amersfoort, Hoevelaken en Rotterdam.

ONDERZOEK

De Belastingdienst onderzoekt of in de supermarktbranche op grote schaal wordt gefraudeerd. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft de Belastingdienst daarom gevraagd, zo meldt zijn departement dinsdag. De Belastingdienst neemt franchiseketens onder de supermarkten onder de loep naar aanleiding van het onderzoek waarin maandag acht arrestaties zijn verricht.
In dat onderzoek onder franchisenemers van het voormalige Super de Boer-concern zou in totaal voor 18,3 miljoen euro zijn gefraudeerd, zo schat de Belastingdienst in. Volgens de Belastingdienst heeft bijna de helft van de 240 zelfstandige Super de Boer-winkeliers sinds 2006 fraude gepleegd. Ze zouden dat hebben gedaan door de omzet kunstmatig te verlagen door de 'retourknop' te gebruiken. Die wordt normaal gesproken gebruikt wanneer klanten spullen terugbrengen naar de winkel.
Eén ondernemer zou jaarlijks 240.000 euro voor zichzelf hebben gehouden. De winkeliers sloegen bedragen aan als retour en staken het geld vervolgens in eigen zak. Ze zouden ook hebben gesjoemeld met statiegeld en inkomsten van marktkraampjes hebben verzwegen. De fraude werd bij toeval ontdekt, toen een aantal ondernemers tegen de lamp liep bij een boekenonderzoek.
,,Door de gegevens van alle franchisenemers te analyseren kwamen verschillende fraudepatronen naar voren'', aldus de Belastingdienst. Een winkelier boekte elke maandag en vrijdag 2500 euro af en een groep anderen stak elke week 499 euro in eigen zak. ,,Kennelijk in de veronderstelling dat zo'n bedrag niet zou opvallen.''

ARRESTANTEN

Het is niet duidelijk hoe lang de arrestanten nog vast blijven zitten. In zes zaken loopt nu een strafrechtelijk onderzoek, de overige ondernemers worden door de Belastingdienst aangepakt. Zij kunnen rekenen op naheffingen en boetes die kunnen oplopen tot 100 procent van de te betalen belasting.
Het vakcentrum voor zelfstandigen in de detailhandel in Woerden weigert elk commentaar op de invallen bij supermarkten in de regio. Een woordvoerder van het vakcentrum zegt kennis te hebben genomen van de berichtgeving. De branchevereniging van supermarkten wacht het onderzoek af en wil nu niet ingaan op de verdenkingen.