FIOD-inval bij Kippersluis: acht aanhoudingen

UTRECHT - Tientallen rechercheurs van de FIOD hebben maandagavond invallen gedaan bij filialen van supermarkt Kippersluis. Op de Biltstraat in Utrecht en op de Leusderweg in Amersfoort moesten klanten hun boodschappen laten staan en direct de winkels verlaten.
De FIOD is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Volgens het Openbaar Ministerie maken de acties in Utrecht en Amersfoort deel uit van een enorme operatie tegen grootschalige belastingontduiking.
Behalve de supermarkten in Utrecht en Amersfoort kregen nog vier andere supermarkten bezoek van de FIOD. Twee ervan liggen in de omgeving van Moerdijk en de andere twee liggen in Hoevelaken en in Rotterdam. Ook deed de FIOD een inval bij tien huizen in onder meer Utrecht, Amersfoort, Hoevelaken en Rotterdam.
In totaal zijn acht verdachten van 43 tot 62 jaar opgepakt en voor verhoor meegenomen. Ze komen uit De Bilt, Nijkerk, Zwijndrecht, Rotterdam, Veere en Moerdijk. Het gaat volgens het OM in alle gevallen om bedrijfsleiders of voormalige bedrijfsleiders van supermarkten. Zes van de acht waren vroeger franchisenemer van Super de Boer.
Volgens de FIOD zouden de verdachten sinds 2006 kasfraude plegen door net na opening van hun winkel geld uit de kas te halen en dat in de boeken op te voeren als teruggaven. Die retouren kwamen echter nooit binnen. In totaal werd zo anderhalf miljoen euro belastinggeld verduisterd.

Inval FIOD bij supermarkten van Kippersluis
Interview met persofficier OM
Klanten op straat tijdens FIOD-inval in supermarkten