Bezwaar tegen beoordeling cultuursubsidies

UTRECHT - Culturele instellingen in Utrecht reageren verontwaardigd over het oordeel van de subsidiecommissie. Bijna dertig gezelschappen en podia hebben een negatieve beoordeling gekregen en verliezen mogelijk hun subsidie. Onder meer theatergroep 't Barre Land en orkest De Nieuwe Philharmonie willen bezwaar gaan maken.
't Barre Land zegt dat er meningen en opvatting in het rapport staan, die volgens de acteurs echt niet kloppen. Zonder gemeentelijke subsidie vreest 't Barre Land dat er ook geen andere subsidievertrekkers geld willen steken in het gezelschap.
Voor de De Nieuwe Philharmonie betekent het intrekken van de subsidie niet het einde, maar het wordt nu lastiger om commerciële sponsoren aan te trekken, zegt zakelijk leider Bart van Mijl. "Sponsoren gaan geen geld investeren in culturele instellingen als er geen enkele steun van de overheid is", vreest hij.

ONVERMIJDELIJK

De negatieve beoordelingen zijn onvermijdelijk, aldus commissievoorzitter Lennart van der Meulen. "Voorop staat altijd of het artistiek interessant is, maar de gemeente heeft ook gezegd let op het ondernemerschap, het belang van de stad, kijk of het internationaal relaties bevat en of er sprake is van participatie".
Ongeveer 50 gezelschappen en podia komen wél in aanmerking voor subsidie. De adviezen moeten nog wel overgenomen worden door de wethouder. Na de zomer praat de gemeenteraad er eerst nog over.

Theatergezelschap Barre Land verontwaardigd over beoordeling
Ook De Nieuwe Philharmonie kreeg negatieve beoordeling
Commissievoorzitter Lennart van der Meulen over de beoordelingen
Bezwaar tegen beoordeling cultuursubsidies