Staatssecretaris eist ontslagvergoeding HU-bestuurder terug

UTRECHT - Staatssecretaris Halbe Zijlsta van Onderwijs vindt dat een vroegere bestuurder van de Hogeschool Utrecht een te hoge ontslagvergoeding heeft gekregen. Hij heeft daarom een groot deel van het bedrag teruggeëist bij de onderwijsinstelling.
De bestuurder had 104.671 euro meegekregen, maar volgens de kantonrechtersformule had ze slechts recht op 26.168 euro. Zijlstra heeft het verschil, ruim 78.000 euro, teruggevorderd bij de hogeschool. 'In een tijd dat iedereen de broekriem moet aanhalen, kan ik dit natuurlijk niet toestaan," zo liet hij via zijn woordvoerder weten.
De Hogeschool Utrecht zal het geld terugbetalen, zei een woordvoerster. Volgens haar was de ontslagvergoeding destijds gebaseerd op toen bekende gegevens. Met de kennis van nu deelt de hogeschool de mening van de staatssecretaris, aldus de woordvoerster.
Zijlstra greep eerder op soortgelijke manier in bij de TU Delft vanwege een te hoog salaris van de collegevoorzitter en bij hogeschool InHolland, omdat voormalige topbestuurders daarvan tussen 2006 en 2010 bijna negen ton onrechtmatig en ondoelmatig hadden gedeclareerd.