Verhoogd stadsplein bij Utrecht CS

UTRECHT - Utrecht krijgt een groot, verhoogd en overdekt stadsplein aan de oostkant van het Centraal Station. Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorlopige ontwerp goedgekeurd, zo maakte de gemeente dinsdagmiddag bekend.
Het verhoogde stadsplein komt op de plek waar voorheen het taxiplatform en de stationstraverse waren, tussen het station en winkelcentrum Hoog Catharijne. Het nieuwe plein moet volgens de gemeente een 'natuurlijke overgang' vormen tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de historische binnenstad. De zogeheten patatstraat zal dan zijn verdwenen. Hoog Catharijne krijgt een grote entree op het Stationsplein Oost.
De duizenden fietsen die het stationsgebied nu ontsieren, verdwijnen uit het zicht. Onder het plein komt een fietsenstalling met 12.500 plekken. Ook verdwijnen de bus- en trambanen onder het plein. Fietsers die naar of uit de Van Sijpesteijntunnel komen, rijden in de toekomst onder de bussen en trams door. Auto's kunnen niet langer langs het station rijden. Wel komen er enkele kiss- en rideplekken aan de kant van het Moreelsepark.
De gemeente verwacht na de zomer van 2012 het definitieve ontwerp klaar te hebben, waarna aanbesteding volgt. De bouw van het nieuwe stadsplein moet volgend jaar beginnen. Dan wordt ook gestart met twee nieuwe gebouwen: één aan het plein tussen de sporen en Hoog Catharijne en één op de plek waar nu de streekbussen staan. Dat gebouw kan in de toekomst worden ingezet als fietsenstalling, mocht dat nodig zijn.

Animatie stadsplein bij Utrecht CS
Animatie stadsplein bij Utrecht CS