VRE-bacterie in ziekenhuizen Antonius

UTRECHT - In het Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein is een darmbacterie ontdekt. Het gaat om de resistente VRE-bacterie, die vooral gevaarlijk is voor kwetsbare mensen.
Op dit moment zijn 25 patiënten besmet, van wie er nog tien in het ziekenhuis liggen. Op twee afdelingen van de locatie Utrecht Oudenrijn worden voorlopig geen nieuwe patiënten opgenomen. Andere afdelingen zijn gedesinfecteerd en inmiddels weer open.
De VRE-bacterie is resistent voor de meeste antibiotica. Gezonde mensen merken over het algemeen niets van besmetting. Voor patiënten met een verzwakt afweersysteem kan de bacterie wel gevaarlijk zijn.
Het ziekenhuis adviseert patiënten die naar een ander ziekenhuis of een verpleeghuis zijn gegaan zich in ieder geval te laten onderzoeken, om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Mensen die na hun ziekenhuisopname naar huis zijn gegaan, hoeven zich niet per se te melden.
Alle ruim driehonderd oud-patiënten die tussen 10 februari en 23 april jl. opgenomen zijn geweest op de betreffende afdelingen hebben een brief ontvangen waarin hen de mogelijkheid wordt geboden om te laten onderzoeken of zij de VRE-bacterie bij zich dragen.