Utrecht weet al jaren van falen subsidiecontrole

UTRECHT - Al twaalf jaar weet de gemeente Utrecht dat de controle op subsidies faalt. Dat blijkt uit het rapport van een speciale raadscommissie, dat vanmiddag werd gepresenteerd op het stadhuis in Utrecht. Dat er in al die jaren niets lijkt te zijn veranderd, noemt commissievoorzitter Jan Ravesteijn het meest schokkend.
In 2000 deed de Rekenkamer al een onderzoek naar subsidies, en die concludeerde net als nu, dat de regie ontbreekt bij de controle op subsidies. Er wordt met name te weinig gekeken of gemeenschapsgeld doelmatig wordt besteed.
De commissie concludeert verder dat er 'een cultuur bestaat waarbij het gaat om de juiste mensen kennen' om subsidie te krijgen. Projecten krijgen verschillende bedragen voor hetzelfde werk en dezelfde doelen. In sommige gevallen beslist al 17 jaar dezelfde ambtenaar.
Het huidige college heeft beterschap beloofd. Er zijn al een aantal maatregelen voorgesteld, zoals een centraal subsidiebureau.
Utrecht geeft jaarlijks ongeveer 147 miljoen euro uit aan subsidies en nog eens tientallen miljoenen aan andere bijdragen.

Utrecht weet al jaren van falen subsidiecontrole