Utrechtse economie profiteert van groeiende groothandel

UTRECHT - De provincie Utrecht heeft op Brabant na de sterkst groeiende economie. Utrecht profiteerde vooral van groei in de groothandel, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Brabant kende in 2011 een economische groei van 2,1 procent vooral door industrie. Utrecht en Flevoland zetten een plus van 2 procent neer. Daarmee zaten deze provincies ruim boven het Nederlandse gemiddelde van 1,2 procent.
Zeeland is de enige provincie die een krimp doormaakte in 2011. Zeeland noteerde een kleine min van 0,1 procent. Deze dip kwam vooral door minder productie in de chemische industrie. Dit is een belangrijke sector voor de provincie. In 2010 maakte Zeeland dankzij de chemie nog de hoogste groei van de provincies door.
Groningen is een apart geval in de groeicijfers door de aardgaswinning in deze provincie. De provincie behaalde zelf een economische groei van 0,8 procent. De aardgaswinning had vorig jaar echter te maken met minder vraag en als dit wordt meegerekend, dan kromp de economie van Groningen met maar liefst 3 procent.