Onbegrip voor Utrechtse horecaplannen

UTRECHT - Utrechtse uitbaters vrezen voor faillissementen als nieuwe horecaplannen van de gemeente doorgaan. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsinformatieavond over een nieuw vergunningenbeleid voor cafés en restaurants in de stad.
De gemeente wil dat restaurants in de wijken eerder gaan sluiten en gaat minder vergunningen uitgeven voor kroegen en discotheken. Doel is overlast beperken, maar ook meer concurrentie in de horeca.
Ondernemers snappen niet dat de gemeente meer restaurants wil trekken en tegelijkertijd de eisen aanscherpt.
Bovendien is er volgens Koninklijke Horeca Nederland al heel veel concurrentie in de stad en wordt dat door de ongebreidelde groei van eetwinkels en afhaalrestaurants alleen maar meer. De ondernemers willen daarom vooral inzetten op meer horeca in Leidsche Rijn. Daar zijn veel te weinig cafés en restaurants, onder meer omdat veel bouwplannen vertraagd zijn.

VERGUNNINGEN

Omwonenden kunnen zich ook niet vinden in de plannen. Zij gaven donderdagavond aan dat de eisen veel te onduidelijk zijn. Mag een vergunninghouder bijvoorbeeld wel of geen terras in de tuin aan de achterkant van een restaurant openen, zo vroegen verontruste omwonenden zich af.
Koninklijke Horeca Nederland wil net als de omwonenden dat de vergunningen online in te zien zijn en dat er een duidelijk klachtenmeldpunt komt. De horecavereniging zegt dat ondernemers prima afspraken maken met de buurt kunnen maken over overlast en als dat niet werkt, kan de gemeente altijd nog streng handhaven.

Utrechtse horeca snapt plannen gemeente niet