Poorten van rioolbuizen over Eykmanplein

UTRECHT - Het noordoosten van de stad Utrecht is de komende maanden het toneel van rioolwerkzaamheden. Op het Eykmanplein en Kardinaal de Jongweg vormen poorten van dikke buizen momenteel een noodriool.
Het riool bij het gemaal Van Esveldstraat is aangetast en wordt daarom gerepareerd. Van binnenuit wordt de wand van het riool bekleed met een kunststofmantel. Daarna gaat de gemeente aan de slag met de aanleg van een nieuw hoofdtransportriool waarmee afvalwater van Oost-Utrecht wordt afgevoerd.
De capaciteit van het oude transportriool is onvoldoende. Het riool sluit aan op het gerenoveerde riool bij het Eykmanplein en voert vanaf daar extra water af naar de waterzuivering bij de Loevenhoutsedijk. Het riool wordt ondergronds aangelegd.

GRONDBOOR

Met een grondboor wordt een tunnel gegraven, maar met een vernieuwende grondradartechniek wordt eerst gekeken naar de grond waarin geboord gaat worden. Voor de werkzaamheden worden 18 bomen gekapt. Later worden nieuwe bomen geplant.
In het najaar zal ook het verkeer op de Kardinaal de Jongweg en het Eykmanplein last hebben van de werkzaamheden omdat dan minder rijbanen beschikbaar zijn. Verzakking van het wegdek is mogelijk, maar de kans dat omliggende huizen schade oplopen is zeer klein. Daarvoor liggen de woningen te ver van de werkzaamheden af, stelt de gemeente.
Deze werkzaamheden hebben overigens geen enkele relatie met de werkzaamheden bij het gemaal aan de Van Esveldstraat. Op 25 april is er een informatieavond voor omwonenden in buurtcentrum De Leeuw. Eind dit jaar moet het werk klaar zijn.

Rioolbuizen blikvanger bij Utrechts Eykmanplein