Amarantis kan door, wel banenverlies

UTRECHT - De continuïteit van Amarantis is gewaarborgd. Dat heeft interim-voorzitter Marcel Wintels donderdag gezegd tijdens een manifestatie voor het voortbestaan van de mbo-instelling.
Amarantis, met scholen in Utrecht, Amersfoort en Amsterdam, verkeert in financiële problemen en is door het vorige bestuur opgezadeld met een schuld van 100 miljoen euro. Volgens Wintels hebben de banken inmiddels voldoende vertrouwen in de instelling en eisen ze de uitstaande schulden niet direct op.
De school, waar ruim 30.000 leerlingen op zitten, wordt per 1 augustus 2012 opgesplitst in vijf kleinschaligere schoolgroepen. De opsplitsing betekent wel dat er ongeveer 250 medewerkers, vooral in ondersteunende en
staffuncties, hun baan gaan verliezen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

AFSCHEID

Wintels liet op de bijeenkomst in Amsterdam weten dat hij daar met gemengde gevoelens staat. "Ik heb heel goed nieuws, omdat de continuïteit bewaard blijft. Maar helaas moeten we wel afscheid nemen van collega's." De instelling is door het vorige bestuur opgezadeld met een schuld van 100 miljoen euro.
In een reactie liet minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) weten dat ze blij is dat de instelling kan blijven bestaan. "De eerste, maar zeer belangrijke slag is geslagen", aldus de minister.
In de regio Utrecht vallen onder meer de Herman Brood Academie en de Hotelschool Amersfoort onder Amarantis.