Kunstenaar Ruud Kuijer maakt Waterwerk VII in Nuoncentrale

UTRECHT - Kunstproject Waterwerken in Utrecht nadert zijn einde. Kunstenaar Ruud Kuijer is al ruim tien jaar mee bezig met zijn sculpturenserie aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij Lage Weide.
Inmiddels staan er zes beelden en nu werkt Kuijer aan de laatste: Waterwerk VII. Vanochtend is de mal van het beeld op de sokkel getild en was een beetje te zien hoe groot het beeld wordt: tien meter hoog en veertien meter lang.
Kuijer werkte sinds 2001 in de voormalige Werkspoorhal, maar Waterwerk VII maakt hij in de energiecentrale van Nuon op Lage Weide. Volgens de kunstenaar is er geen enkele plek in de regio waar je zo'n groot beeld zou kunnen maken. Nuon bood hem deze mogelijkheid als partner van zijn beeldenproject.

VERHUIZING

De verhuizing naar de energiencentrale had veel voeten in de aarde: 800 m2 atelier met mallen, beelden, modellen, materiaal, machines en containers moesten worden uitgezocht en vervoerd. De operatie nam vier maanden in beslag.
Kuijer: "Het afscheid viel ook zwaar, want ik was gehecht aan mijn vorige plek. De verhuizing was bovendien een megaklus. Toch kan een keer goed opruimen geen kwaad. Ik ben vooral ontzettend blij met het aanbod van Nuon."

2013

Waterwerk VII zal begin 2013 worden geplaatst naast de Werkspoorbrug aan het Amsterdam-Rijnkanaal. In dat jaar zal de onthulling van het gehele project volgen in het kader van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Bij die gelegenheid zullen een boek en een film over het gehele project worden gepresenteerd.

VREDE VAN UTRECHT

De Vrede van Utrecht vormt de opmaat voor de kandidaatstelling van Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De plek van Waterwerk VII markeert het knooppunt van de verbinding van Amsterdam met Basel door middel van het spoor en het water. De sculptuur zal zowel voor de treinreiziger als voor de schipper een verwijzing naar de verbinding met Europa bevatten.

WERK KUIJER

De monumentale beelden van Kuijer spelen in op de omgeving en contrasteren ermee. Ze gaan op verschillende niveaus relaties aan met transport, industrie en water. In 2010 is een glooiend talud tussen de beelden aangelegd. Sinds dat jaar worden de beelden 's nachts aangelicht.

Ruud Kuijer maakt megasculptuur in NUON-hal (1)
Ruud Kuijer maakt megasculptuur in NUON-hal (2)