China benaderd over behang Oud-Amelisweerd

UTRECHT - De provincie Utrecht zoekt uit of China wil meebetalen aan de restauratie van het bijzondere Chinese behang in Oud-Amelisweerd. In het landhuis wordt het Armandomuseum gevestigd. Oud-Amelisweerd moet nog wel opgeknapt worden en de Utrechtse gemeenteraad moet daarover nog beslissen.
Het zeer waardevolle 18e-eeuwse Chinese behang is een belangrijk en kwetsbaar stuk historisch erfgoed. De cultureel attaché van de Chinese ambassade in Nederland is uitgenodigd om de behangels te bezichtigen. Dan zal ook een mogelijke bijdrage vanuit de Chinese overheid onderwerp van gesprek zijn.
Machtelt Schelling van de ambassade in Beijing is de mogelijkheden voor samenwerking met bedrijven en erfgoedorganisaties in China aan het onderzoeken.

BUSINESS OFFER

De provincie heeft Stichting Museum Oud-Amelisweerd gevraagd een "business offer" te schrijven voor Chinese bedrijven. De stichting heeft contacten gelegd met Darwind in Hilversum. Dit bedrijf is sinds enige tijd in Chinese handen. De directeur is van plan binnenkort Oud-Amelisweerd te bezoeken.
Ook is de Stichting Museum Oud-Amelisweerd in gesprek met Martijn Sanders. Hij heeft veel goede contacten in China als voormalig directeur van The Netherlands China Arts Foundation.
De activiteiten van deze stichting zijn overgenomen door Sica (Stichting Internationale Culturele Activiteiten, gefinancierd door ministerie van Buza en OCW) die de culturele uitwisseling tussen China en Nederland als een van de speerpunten heeft.