Utrecht: Cartesiusweg nieuwe creatieve zone

UTRECHT - Het industrieterrein Cartesiusweg in Utrecht zou een creatieve zone moeten worden waar sport, ontspanning en kleine dienstverlening hand-in-hand gaan. Dat schrijft de gemeente Utrecht in een uitgebreide visie, waarin het industriegebied de naam Werkspoorterrein krijgt.
Het terrein aan het Amsterdam-Rijnkanaal is verloederd en meerdere grote bedrijven gaan binnenkort verhuizen, zegt de gemeente. Op het industrieterrein mogen geen kantoren of woningen worden gebouwd en er staan meerdere industriële monumenten. Dat maakt de speelruimte voor de stad beperkt.
Omdat de huren er laag zijn en het gebied toch midden in de stad ligt, hebben meerdere bedrijven in de creatieve sector daar een plek gevonden. Ook zijn er onder meer Kidzcity en een squashcentrum er gevestigd. Utrecht wil ziet graag meer van dit soort bedrijven op het Werkspoorterrein.

CAFE'S

Daarvoor moet de wegenstructuur worden aangepast, is er meer groen nodig en zouden er enkele cafés moeten komen, zegt de gemeente. Ook moet er op het terrein een groot bedrijfsverzamelgebouw verrijzen. Het geld voor de plannen moet komen van zowel de gemeente als ondernemers.
De naam Werkspoorterrein is gekozen omdat aan de andere kant van de Cartesiusweg de zogeheten Cartesiusdriehoek ligt. Ook dat gebied wil de gemeente herontwikkelen.