Agenten niet vervolgd voor arrestatie Nandlal

UTRECHT - Agenten van de Utrechtse politie hebben geen buitenproportioneel geweld gebruikt, toen zij op kerstavond vorig jaar de Surinaamse ex-voetballer en Utrechts oud-raadslid Edu Nandlal arresteerden. Er is dan ook geen reden om deze agenten strafrechtelijk te vervolgen, zegt het Openbaar Ministerie.
De politie was op kerstavond afgekomen op een melding van inbraak. Eenmaal aangekomen in de Che Guevarestraat werd de gehandicapte Nandlal aangesproken door de agenten. Toen de politiemensen met zijn dochter wilden spreken, werd Nandlal volgens het OM agressief en hebben agenten hem aangehouden wegens verstoring van de openbare orde.
Volgens Nandla is hij daarop met veel geweld in de politieauto gezet. Het OM zegt dat er geweld is gebruikt, maar dat het niet buitensporig was. Dat is volgens het OM ook te zien op de camerabeelden. Ook zou Nandlal niet met veel geweld uit de auto zijn gehaald bij het politiebureau, zoals de oud-Surinamer beweerde. Het OM zegt niets over een arts die fouten zou hebben gemaakt in het politiebureau.

OPHEF

Het incident zorgde voor veel ophef in de Domstad. Raadsleden bemoeiden zich met de zaak en er waren gesprekken met Nandlal op het politiebureau. Burgemeester Wolfsen beloofde een onafhankelijk onderzoek.
Nandlal heeft uiteindelijk geen aangifte gedaan, in afwachting van het onderzoek. Wel wilde hij een klacht indienen. De ex-voetballer is dinsdag door het OM geïnformeerd en beraadt zich nu op mogelijke vervolgstappen.
De van oorspong Surinaamse Nandlal is gehandicapt sinds hij in 1989 de vliegramp bij Zanderij in Suriname overleefde. Hij is tegenwoordig zelfstandig ondernemer.