Uniek vrachtschip voor Utrechtse grachten klaar

UTRECHT - De speciaal ontworpen ecoboot van de gemeente Utrecht wordt woensdag officieel in gebruik genomen. Dit elektrisch aangedreven vrachtschip neemt de taak van de vuilnisboot over en haalt afval in de binnenstad op.
De ecoboot is samen met de elektrische bierboot, die al in Utrecht vaart, waarschijnlijk uniek in de wereld. Het schip is met 16 meter lengte vier meter langer dan de bierboot en herbergt acht containers voor verschillende afvalstromen.
Met een elektrisch aangedreven kraan kan vracht van en op de boot worden getakeld, waardoor aanzienlijk minder vrachtverkeer door het Utrechtse centrum hoeft te rijden. Het schip wordt ook ingezet als er extreem lange of zware vracht naar de binnenstad vervoerd moet worden.

OPLADER

De ecoboot wordt 's nachts aan de oplader gelegd, zodat het schip overdag zonder uitstoot en energiezuinig kan varen. Met de bierboot, die horeca in de Utrechtse binnenstad sinds 2010 van bier voorziet, zijn volgens de gemeente al goede ervaringen opgedaan
Utrecht, Nieuwegein en de provincie Utrecht werken in een Europees duurzaamheidsprogramma samen met steden met een binnenhaven in België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De Utrechtse 'multi purpose vessel' wordt door steden in deze landen overgenomen als de resultaten zo goed zijn als de gemeente verwacht.
Het schip kostte de gemeente circa 550.000 euro.

Uniek vrachtschip voor Utrechtse grachten klaar