Zwaar beveiligde laboratoria in nieuw pand RIVM

UTRECHT - Het nieuwe gebouw van het RIVM dat moet verrijzen op de Uithof in Utrecht, krijgt enkele zwaar beveiligde laboratoria. Dat blijkt uit de aanbesteding van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
In totaal moet het gebouw 275 laboratoria krijgen, waarvan een aantal geschikt is voor het werken met straling of met dodelijke virussen en bacteria waarvoor nog geen vaccin is. Het grootste deel van het gebouw zal uit kantoren bestaan.
Het nieuwe pand moet een oppervlakte krijgen van 60.000 m2, iets meer dan die van de Rabotorens in het Utrechtse stationsgebied. Het adres wordt Sorbonnelaan16. De gebouwen van de universiteit die daar nu nog staan, worden gesloopt.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is al jaren gehuisvest in Bilthoven. Een deel van de ongeveer vijftig RIVM- gebouwen daar zijn aan een renovatie toe, maar volgens het Rijk is nieuwbouw uiteindelijk goedkoper. Daarom is gekozen voor een nieuw gebouw op de Uithof. Daar willen de gemeente Utrecht en de universiteit een zogeheten science park bouwen.
Het gebouw van de RIVM moet in 2018 opgeleverd worden.