Patiënten Medisch Centrum Biltstraat mogelijk besmet

UTRECHT - Patiënten die in het ZBC Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht zijn geopereerd kunnen zich het best door een huisarts laten onderzoeken. Dat zegt hoofdinspecteur Anca Ansink van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tegen RTV Utrecht.
De IGZ liet de operatiekamers sluiten na een onaangekondigd bezoek afgelopen woensdag. In het centrum zijn mensen geopereerd met vuile instrumenten. Het apparaat waarmee de instrumenten schoon moeten worden gemaakt bleek kapot en mogelijk hebben patiënten daardoor een besmettelijke ziekte opgelopen.

MEER MIS

In het Utrechtse behandelcentrum bleek meer mis. Volgens Ansink kwam het voor dat medewerkers in de operatiekamer waren terwijl hun haar onder hun ok-muts uitkwam en dat iemand er op gewone schoenen rondliep.
Ook waren veel medicijnen uit de voorraad over datum en lag er tijdens het bezoek een infuusnaald open en bloot in een bakje. Studenten die boven het centrum wonen kunnen om redenen van brandveiligheid vrij het gebouw in en uit lopen.

WINST MAKEN

Ansink zegt dat de inspecteur de indruk kreeg dat in het Medisch Centrum Biltstraat winst maken en goedkoop werken voorop stond. Het centrum lijkt de zaak serieus te nemen. Toen de inspecteur donderdag poolshoogte nam, bleek volgens Ansink dat de medewerkers hard aan het werk zijn om de problemen te verhelpen.
Ansink heeft daarom goede hoop dat de operatiekamers "op relatief korte termijn" weer open kunnen.

CONTACT

De nieuwsredactie van RTV Utrecht vraagt mensen die ervaring hebben met de behandelingen in ZBC Medisch Centrum Biltstraat om contact op te nemen via nieuws@rtvutrecht.nl of tel. 030-8500500.

Mensen mogelijk ziek na operatie in Utrecht