Jeugdzorginstelling SGJ komt snel met verbeterplan

UTRECHT - De christelijke jeugdzorginstelling SGJ uit Amersfoort wil over tien dagen een plan klaarhebben dat de problemen in de instelling moet oplossen. De instelling staat onder toezicht van de Inspectie voor de Jeugdzorg. Volgens de inspectie heeft de instelling te weinig ervaren mensen voor alle taken. Ook zijn er seksuele incidenten geweest. Eén werknemer is om die reden al eerder ontslagen.
De problemen bij christelijke jeugdzorginstelling SGJ uit Amersfoort zijn vorig jaar zomer al opgepikt door de Provincie Utrecht. Daarop is contact opgenomen met de Inspectie voor de Jeugdzorg. Die heeft de instelling uiteindelijk vorige week onder verscherpt toezicht geplaatst, zegt een woordvoerder.
Gedeputeerde Mariëtte Pennarts zit als subsidieverstrekker tweemaandelijks om tafel met de SGJ en kon in die hoedanigheid de inspectie inseinen. Maar ook daar waren al signalen binnengekomen dat de SGJ zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft.
"Er is sprake van aanhoudende tekortkomingen in alle door de SGJ aangeboden vormen van jeugdzorg", zei de inspectie vorige week. Ook twee incidenten met seksueel grensoverschrijdend gedrag speelden mee bij het besluit om de stichting onder verscherpt toezicht te stellen.

ONTSLAGEN

Bestuurder Nitrauw zegt in het Nederlands Dagblad dat de incidenten gingen om één kind dat thuis woonde, maar wel onder toezicht stond van een SGJ-voogd. In een ander geval ging het om een personeelslid die zich misdragen heeft. Die is op staande voet ontslagen. Nitrauw erkent ook dat de kwaliteit van de stichting omhoog moet.
Nitrauw is met het management deze week in overleg gegaan om een verbeterplan op te stellen. Volgens een woordvoerder moet dat plan over tien dagen klaar zijn.