Kort nieuws: Belg dreigt vliegtuig te missen en rijdt 174 km/u

UTRECHT - Bang om zijn vliegtuig te missen, scheurde een man uit België dinsdag met 174 km/u over de A2 richting Schiphol. Die haastige spoed bleek niet goed. De politie hield hem aan bij Loenersloot en de man moest direct zijn rijbewijs inleveren.
* Amersfoort debateert stevig over de aanpak van knooppunt Hoevelaken. Het rijk betaalt de werkzaamheden, maar de gemeente trekt ook 10 miljoen euro uit voor een aantal speciale wensen. Vooral de SP in Amersfoort is boos, want dat die wensen ook worden uitgevoerd is helemaal niet gegarandeerd.
* De verkeersproef met een hinkelbaan in Woudenberg werkt. Uit onderzoek blijkt dat een geverfde hinkelbaan op de Kennedylaan automobilisten laat afremmen. Bovendien keken zij beter in de zijstraten. Automobilisten associëren hinkelbanen met spelende kinderen, waardoor ze beter opletten, stelt verkeersbureau Goudappel Coffeng.
* In Utrecht is het 15e Holland Animation Film Festival begonnen. Op het festival zijn talloze lange en korte films te zien. 48 Films dingen mee naar de Publieksprijs Nederlandse animatie. De organisatie spreekt van een veelzijdig aanbod. Van het ouderwetse handwerk tot computer gegenereerde 3D animatie.
* Een man op een brommer is vannacht in Utrecht de politie te lijf gegaan, omdat hij het niet eens was met z'n aanhouding. De man had veel te veel gedronken en werd op de Kanaalstraat gestopt en gecontroleerd.
Na een worsteling is ie opgepakt.;
* Stichtse Rijnlanden is begonnen met de sanering van de Utrechtse singels. De oevers zijn in slechte staat. De hele operatie wordt vanaf het water uitgevoerd, te beginnen bij de Tolsteegbrug. De sanering zal enkele maanden duren.
* In Amersfoort starten vandaag de roltrappers aan een nieuw seizoen. In de zomer periode kunnen ouderen of mensen met een beperking zich in hun rolstoel laten rondfietsen door de stad. De organisatie achter de roltrappers heeft daarvoor een speciale fiets laten ontwerpen.
* De aanstelling van arts en geneticus Hans Clevers uit Huis ter Heide als de nieuwe president van de Koninlijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft tot onrust geleid. Volgens het NRC Handelsblad hebben veel leden van de akademie bij de verkiezing van de nieuwe president uit protest blanco gestemd. Clevers zoude geesteswetenschappen onvoldoende kunnen vertegenwoordigen.
* Bij een aanrijding in Nieuwegein is een fietser gewond geraakt. De 31-jarige man werd op de Zwanenburgstraat over het hoofd gezien door een automobilist die de fietsstrook overstak om te parkeren. Hij kwam ten val en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.
* In Woerden is een graffitispuiter met spijt aangehouden. De 17-jarige wist maandag ongezien een muur te bekladden op de Beellaan. Maar toen hij gisteren met thinner probeerde zijn kunstwerk weer te verwijderen, werd hij op heterdaad betrapt. Agenten namen de jongen mee naar het bureau, waar hij beloofde de schade te vergoeden.
* Bij een ongeluk in Kockengen zijn twee mensne gewond geraakt. Een 64-jarige motorrijder uit Haarzuilens werd op de Portengen verrast door een remmende auto voor hem en ging - met zijn passagier - onderuit.
Bovendien gleden ze over het wegdek tegen de auto aan. Ze zijn met verwondingen naar het Hofpoortziekenhuis vervoerd.