Regiogemeenten naar jubilieumfeest VNG

UTRECHT - Soest, Bunnik, Leusden, Lopik en Nieuwegein gaan wél naar het omstreden jubileumfeest van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De gemeenten volgen daamee niet het voorbeeld van Utrecht, Rhenen en Veenendaal.
Over het feest ontstond vorige week commotie na berichten dat het drie miljoen euro zou kosten, maar klopt volgens de honderdjarige VNG niet. Sommige gemeenten hebben toch besloten het jubileumcongres te boycotten omdat ze het te duur vinden in crisistijd.
Utrecht stuurt geen afvaardiging naar het VNG-feest op 5 juni in Den Haag. Een motie tegen deelname, ingediend door Vincent Oldenborg (Stadspartij Leefbaar Utrecht) en Tim Schipper (SP), werd donderdagavond aangenomen in de gemeenteraad.
Dit besluit werd onder meer genomen omdat het feest landelijk op steeds grotere weerstand stuit. Opvallend is dat de kosten niet zo zeer in zitten in de kosten van feestavond (47,50 euro), maar in de kosten van het congres (795 euro).
Toch was de gemeenteraad van mening "dat het signaal dat uitgaat van een groots en duur feest door gemeentebestuurders niet kan worden uitgelegd aan inwonders en organisaties die in Utrecht gevestigd zijn en worden geconfronteerd met bezuinigingen."