Hans Clevers president KNAW

UTRECHT - Arts en geneticus Hans Clevers uit Huis ter heide is officieel gekozen tot nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij volgt per 1 juni Robbert Dijkgraaf op. Dat maakte het instituut maandag bekend.
Clevers werd al eerder genoemd als kandidaat en zal voor 4 jaar het presidentschap op zich nemen. Hij laat weten dat zijn nieuwe functie perfect past bij zijn status als gelauwerd wetenschapper. ,,Het presidentschap van de KNAW is dé plek in Nederland waar ik vanuit die identiteit een stempel kan drukken op de relatie tussen wetenschap en maatschappij.''
Om belangenverstrengeling te voorkomen legt Clevers zijn taak als directeur van het Hubrecht Instituut neer. Wel treedt hij in dienst bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMCU). Aangezien het Hubrecht Instituut is geaffilieerd aan het UMCU, kan Clevers zijn onderzoek naar kanker en stamcellen voortzetten.
Voorganger Dijkgraaf wordt per 1 juli volgend jaar directeur bij het Institute for Advanced Study (IAS) aan de Princeton Universiteit in de Verenigde Staten.