Kliniek opent telefoonnummer voor pedo's

UTRECHT - Er komt een telefonische hulplijn voor pedofielen die hulp zoeken. De psychiatrische kliniek De Waag, met filialen in Utrecht en Amersfoort en het Meldpunt Kinderporno willen zo voorkomen dat pedo's hun verlangens gestalte geven.
De Waag biedt al langer ambulante hulp aan pedofielen, maar alleen als ze een verwijzing van de huisarts hebben. Die drempel is volgens de initiatiefnemers van de hulplijn vaak te hoog, meldt de NOS. Het initiatief komt daags nadat misbruikverdachte Robert M. in de rechtszaal klaagde dat hij geen hulp kon vinden.
De telefonische hulplijn is niet alleen bedoeld voor pedo's, maar ook voor mensen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand in hun omgeving. In Engeland en de Verenigde Staten wordt onder de naam Stop it Now al langer hulp geboden aan pedo's. Het project in Nederland gaat van start op 3 april.
Psychiatrische kliniek De Waag is een voortzetting van de Utrechtse Van der Hoevenkliniek. Er is nog wel een tbs-instelling onder die naam in Utrecht. Doel van de kliniek is het veiliger maken van de samenleving.